Αρχιμουσικός

Αρχιμουσικός - background text

Δημοτική Φιλαρμονική
Πύλου-Νέστορος

Ο Γιάννης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία (8 ετών) και τις ολοκλήρωσε στα πιο διακεκριμένα μουσικά εκπαιδευτήρια της χώρας μας. Είναι Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου-Νέστορος, ιδρυτής του Ωδείου Πύλου και δημιουργός του Pylos Recording Studio.

Σπουδές

Αποφοίτησε από το Λύκειο Πύλου με διάκριση (1ος των αποφοίτων). Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα), Ενοργάνωση Πνευστών & Διεύθυνση Μπάντας. Είναι Διπλωματούχος σολίστ κλασικής κιθάρας και Πτυχιούχος κλαρινέτου του ιδίου Ιδρύματος. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στη Μοντέρνα Μουσική στο Ωδείο Τέχνης Γ.Β. Φακανά σπουδάζοντας Jazz Αρμονία, Ενορχήστρωση & μοντέρνα κιθάρα. Μελέτησε τη Λαϊκή Μουσική Παράδοση πλάι στο σολίστ μπουζουκιού Τρίγκα Βαγγέλη. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές Πιάνου, Κλασικού Τραγουδιού, Βυζαντινής Μουσικής. Είναι απόφοιτος της Ναυπηγικής Σχολής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πύλου-Νέστορος - Αρχιμουσικός - Γιάννης Σταθόπουλος - Βιογραφικό

Δραστηριότητες

Εργάστηκε ως session μουσικός σε συναυλίες, θέατρο, μουσικές σκηνές, νυχτερινά κέντρα. Υπήρξε μέλος της τετράφωνης μικτής Χορωδίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Απασχολήθηκε στη δισκογραφία πραγματοποιώντας πολυάριθμες εγγραφές. Ως σολίστ κιθάρας έχει εμφανιστεί σε διάφορα festival στην Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει recital σε αρχαιολογικούς χώρους της ιδιαίτερης πατρίδας του, Μεσσηνίας. Έχει συστήσει το μουσικό σύνολο Messinia Ensemble το οποίο ερμηνεύει μουσικές κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

Ανασυγκρότηση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου-Νέστορος

Το 2005 εγκαθίσταται στον τόπο καταγωγής του και ξεκινά μια οργανωμένη προσπάθεια προσέγγισης νέων μελών, συστήνει πρόγραμμα σπουδών, δομεί τις τάξεις οργάνων και οργανώνει μουσικούς περιπάτους στην πόλη, εορταστικές εκδηλώσεις και καλοκαιρινές συναυλίες. Το αποτέλεσμα της σοβαρής προσέγγισης των τελευταίων ετών, αντικατοπτρίζεται στη σημερινή μορφή και λειτουργία της Φιλαρμονικής.

Είναι ιδρυτής του Ωδείου Πύλου (μουσικοεκπαιδευτικού Ιδρύματος αναγνωρισμένο από το Κράτος), δημιουργός του Pylos Recording Studio και αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. Μεσσηνίας. Η Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου-Νέστορος αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό – καλλιτεχνικό οργανισμό που σφραγίζει με την παρουσία της την πνευματική ζωή του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Δημοτική-Φιλαρμονική-Πύλου-Νέστορος-Αρχιμουσικός-Ιωάννης Σταθόπουλος
Δημοτική-Φιλαρμονική-Πύλου-Νέστορος-Αρχιμουσικός-Συναυλία-Κάστρο-Μεθώνης

Σημεία σταθμοί της Φιλαρμονικής

Στα 15 και πλέον χρόνια επαναλειτουργίας της Φιλαρμονικής, ο Αρχιμουσικός με πάθος και συστηματική προσπάθεια έχει καταφέρει ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της Φιλαρμονικής μας είναι οι κάτωθι:

 • Απόσπαση προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποίησης Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αναπτυξιακή Πάρνωνα).
 • Οργάνωση εορταστικής εκδήλωσης Χριστουγέννων το 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο των Εν Αθήναις Πυλίων “Το Ναυαρίνο” προς τιμήν του τέως Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
 • Συμμετοχή των σπουδαστών της Φιλαρμονικής στο πρόγραμμα δωρεάν σεμιναρίων “Δικαίωμα στη Μουσική” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Διοργάνωση συναυλίας της στο κτίριο της Φιλαρμονικής.
 • Φιλοξενία του ιστορικού μουσικού ιδρύματος “Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας” (Παλαιάς) στην Πύλο για την πραγματοποίηση 2ήμερου εκδηλώσεων, καλοκαίρι του 2013, διοργάνωσης ΣΕΤΑ Πύλου.
 • Συνεργασία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων και παρουσίαση σειράς θεματικών συναυλιών σε αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Πύλου-Νέστορος
  • Μελωδίες Ελλάδος (2019)
  • World Music Nights (2017)
  • Βραδιά Κινηματογραφικής και Κλασικής Μουσικής (2016)